terug

 

Moira op locatie Fort Ruigenhoek

'Verdedigingswerken'

pers

 

groepsexpositie: 4 t/m 26 september 2004
open: zaterdag en zondag 11:00 - 17:00 uur
opening: za. 4 september vanaf 14:00 uur
locatie: Fort Ruigenhoek, Ruigenhoeksedijk, Groenekan, De Bilt

Expositieruimte Moira organiseert tijdens de open fortenmaand een groepsexpositie op Fort Ruigenhoek. Moira nodigde tien jonge kunstenaars uit om speciaal voor de locatie met bunkers en gewelfde ruimten, werk te maken. Karien van Assendelft, Tamar Frank, Frank Koolen, Olivier Maarschalk, Ronald Nijhof & Christian Toonk, Jenny Schinkler, Helmut Smits, Mette Steincke en Henk de Vries lieten zich door de plek en het thema "verdediging" inspireren en realiseerden diverse kunstprojecten. Dit heeft geresulteerd in een gevarieerde expositie met lichtinstallaties, performances, audiovisuele werken, ruimtelijke installaties en tekeningen. Deze 'Verdedigingswerken' zijn in de maand september in de weekenden van 11:00 - 17:00 uur te bekijken.

U bent van harte uitgenodigd op za. 4 september vanaf 14:00 uur als Frank Koolen de expositie opent met een performance.

 

Korte omschrijving per kunstproject:
Karien van Assendelft vertelt middels een schaduwspel met zaklampen en toverlantaarns het verhaal van een verwarde oude vrouw die zich heeft teruggetrokken in het fort.
Tamar Frank heeft in een ondergronds gangenstelsel een lichtinstallatie geplaatst; lampen en fosforescerend pigment geven beurtelings licht af.
Frank Koolen opent de expositie met een strijd tussen goed en kwaad; deze performance wordt gefilmd en daarna te volgen op een monitor.
Olivier Maarschalk roept met basale materialen als wol, glas, hout en asfalt een letterlijk verheven sfeer op.
Ronald Nijhof & Christian Toonk realiseren op schaal een nieuwe Hollandse Waterlinie en zetten een gewelfde ruimte onder water.
Jenny Schinkler toont tekeningen van explosieve situaties. Tijdens de opening wordt een van deze tekeningen met ontstekingsdraad gebrand in een houten wand.
Helmut Smits plaatst een fototip waar de bezoeker zich als gijzelaar kan laten fotograferen voor een achtergrond waarop gemaskerde mannen met kalasjnikovs afgebeeld zijn.
Mette Steincke toont middels een audiovisueel werk de verschillende sporen en valstrikken die zij op het fort had uitgezet bij wijze van bewakingssysteem.
Henk de Vries laat in de gracht rondom het fort, krokodillen zwemmen.

Met dank aan: Fentener van Vlissingenfonds, K. F. Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Staatsbosbeheer