Lisanne Hoogerwerf

 

 

Playtime

 

registratie van interventies

 

opening:                vr. 22 juni 17 uur

tentoonstelling:      23 jun. t/m 8 jul. 2012

open:                    vr. t/m zo. 13 – 18 uur

afsluiting:              zo. 8 juli 17 uur met live interventie

 

De directe omgeving is wat Lisanne Hoogerwerf (1987, NL) tentoonstelt. Haar projecten spelen zich hoofdzakelijk buiten af, echter zijn binnen vanachter een raam te aanschouwen. Het uitzicht vanuit een ruimte is daarom een belangrijk onderdeel van haar werk. Lisanne biedt mensen zo een nieuwe blik op de buitenwereld door deze in te kaderen en er subtiele veranderingen in aan te brengen. Door middel van afwisselend foto’s, video’s, tekeningen of schilderijen, worden haar ingrepen in de openbare ruimte vastgelegd. Deze registraties worden binnen getoond naast het uitzicht, en duiden zo aan waar een interventie heeft plaatsgevonden of nog zal plaats vinden.

 

Zo plaatste Lisanne voor haar afstudeerproject in 2011 o.a. een zwaan en twee mensen bovenop de hoogste gebouwen die vanuit het venster van de Haagse kunstacademie te zien waren. Met het blote oog was dit niet waarneembaar maar dankzij verrekijkers en aanwijzingen op de bijgeleverde tekeningen, kon men gericht kijken en werd duidelijk dat het geen echte zwaan en mensen waren, maar beelden. In latere ingrepen heeft Lisanne voornamelijk wel met echte mensen samengewerkt. Als een regisseur zette ze kleine schijnbaar toevallige gebeurtenissen in scène met behulp van buurtbewoners en voorbijgangers. Deze acteurs verrichtten vrij eenvoudige handelingen zoals het uitlaten van een hond of het voorbij lopen met een van huis meegenomen object. De ensceneringen waren bijna niet van het dagelijkse leven te onderscheiden en werden herkenbaar dankzij de omschrijvingen en foto’s waarop de voorstellingen van te voren waren vastgelegd.

 

Vanuit Moira kan men tijdens de expositie ook de directe omgeving met haar bewoners en passanten observeren. Gedurende “Playtime” wordt er opgetreden en ingegrepen in het alledaagse bestaan. Lisanne heeft er kleine interventies georganiseerd die live en/of middels registraties op video en schildersdoek, te zien zijn.

 

Wilt u deelnemen aan dit project en een rol spelen in het dagelijkse leven rondom Moira? U kunt zich aanmelden tijdens de opening op vr. 22 juni vanaf 17 uur of een mail sturen naar: lisannehoogerwerf@gmail.com

 

www.lisannehoogerwerf.nl